niedziela, 5 kwietnia 2015

Króliczek domowy

Królik domowy jest hodowany dla przyjemności lecz niekiedy dla skór,mięsa,wełny,futra

Pomieszczenia

Króliki jako zwierzęta udomowione wymagają odpowiedniego zaadoptowania pomieszczeń, które zapewnią odpowiednią ochronę przed ich naturalnymi wrogami i niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi. W ciągu wielu lat hodowli w zależności od strefy geograficznej, rozmiaru i kierunku hodowli ukształtowały się bardzo różne techniki chowu królików.
Wybrane systemy chowu królików:
  • chów półwolny – w okresie średniowiecza kontynuowany jako tzw. chów ogrodowy
  • chów w pomieszczeniach inwentarskich
  • chów w klatkach na otwartej przestrzeni
  • chów w nieogrzewanych pomieszczeniach zamkniętych
  • chów w pomieszczeniach ogrzewanych

    Rozród

    Króliki wszystkich ras osiągają dojrzałość płciową w wieku około 3–4 miesięcy. W zwykłych warunkach chowu rasy małe i średnio duże osiągają zdolność rozrodczą w wieku około 5-7 miesięcy, z kolei rasy duże w wieku około 8 miesięcy. Ciąża u królika trwa z reguły 31-32 dni.

    Wychów

    Króliczki rodzą się ślepe, głuche i łyse. Ważą w zależności od rasy i liczebności miotu od 40 do 70 g. Okrywa włosowa zaczyna im wyrastać dopiero po 3 dniach, a oczy otwierają po 10–12 dniach. Liczba młodych w gnieździe zależy przede wszystkim od rasy.

    Towarzystwo dla królika

    Królik jest zwierzęciem towarzyskim, dlatego powinno się go trzymać pojedynczo tylko wtedy gdy ma się dla niego dużo czasu.

    Choroby królików

    • niedostateczna higiena i zła pielęgnacja
    • niewłaściwe żywienie
    • nieodkażanie klatek
    • sprowadzenie chorób zakaźnych z zewnątrz
    • różnego rodzaju rany, zadrapania, stłuczenia, zwichnięcia, złamania i pogryzienia
    • pasożyty zewnętrzne i wewnętrzne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz